Frukost med nyslungad Riddarhonung



Jajamännsan så var det i morse. Turkisk youghurt med nyslungad Riddarhonung från Lorås.

Denna delikatess inköptes igår vid de Medeltida Riddarspelen.

Trots ihärdigt regn så beslutade vi oss att åka de 5,4 milen till Lorås. Vi var in på kyrkogården i Häggenås och hälsade på våra hädangångna släktingar. Fastän det  regnade så såg det trivsamt ut vid gravarna.

Väl framme i Lorås parkerade vi på en stor äng, där var det redan fullt med bilar. Bytte från gymnastikdojjor till vinterkängor eftersom gräset var blött. Paraply och kamera samt portmonnä fick också följa med.

En hundring var kostade kalaset. Det första som vi provsmakade var nybrända mandlar. Fina medeltida smycken, korgmakare, smed, älgörtsdricka som bara smakade mera, getost, vitaminhuttar, genuint smide, hembakt tunnbröd, hamburgare, kaffe, skänktallrik ja det mesta som behövs för att man ska trivas som fisken i vattnet fanns att tillgå på denna medeltida marknadsplats.

Föreningen Österhus hade i sitt tält Hildegards som sjöng och spelade medeltidsmusik på ett instrument som jag aldrig har sett förut. Frågade vad det hette också men idag minns jag inte vad det var.

Pilbågsskytte på medeltida vis och därefter var det dags för riddarspelet.

`N Einar Larsson alias "fogden" kom med sitt följe för att bevittna riddarspelen som föreställde att vara från år 1347.

Fem riddare och en förlupen munk från riddarordern Jamtlandicum, hade ridit i månader för att komma och kämpa om titeln att bli mittjämtlands beskyddare för ett helt år framåt.

Vi fick bevittna otroligt duktiga ryttare som skickligt svingade sina medeltida lansar och järnkulor för att träffa olika föremål alltmedan gycklarna hade fullt upp med sina hyss.

Kampen var hård mellan Furans förädlare Riddare Ulvskalle som hade kommit hela vägen från Ryssland och  den charmante Vägvisarnas väktare Riddare Svarte Orm som rest från Frankrike för att kämpa om nyckeln.

Före spelens början erbjöd fogden riddarna att välja sig en vänaste mö ur publiken. Dessa fick sitta vid fogdens fötter, med riddarnas mantlar på sina axlar.

Så var spelet igång. Gycklarna hjälpte publiken att bua och hurra på rätt ställe och riddarna visade sin skicklighet med lans och kula.

Vinnaren denna dag vart Riddare Ulvskalle som mottog nyckel och vinnarkrans. Kransen förärade han sin unga mö som också fick rida runt i manegen med sin riddares mantel över axlarna.

Så var den dagen tillända. Jag var hur glad som helst över att vi for iväg idag och fick var med om denna upplevelse.

Nästa år ska jag också åka dit har jag tänkt.

Åh riddare..............


Här finns flera bilder från Lorås 
http://www.flickr.com/photos/24309755@N06


Kommentarer
Postat av: Aslaug Kjallaksdotter

Hej

Vår vikingaförening hade med sig en vevlira, svårspelad o ostämd, men den gav ljud ifrån sig iaf,

Hildegards var inbjudna av Lorås och hörde inte till vårt gäng men de kom bra överens med våra instrument, nyckelharpa o mandolin.

Hälsn/

Aslaug

Postat av: Anonym

Tack så mycket för den uppdateringen. Kan tänka mig att vevliran låter fint när den låter som tänkt.



Mvh Marie

2008-07-11 @ 20:42:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback